Βιογραφικό

Φανάρα Χριστίνα

Αρκετές φορές, έχω δεχτεί ερωτήσεις, από ανθρώπους, που ήδη έχουν δοκιμάσει ψυχοθεραπεία, κάπου αλλού.
«Ποιό σύστημα ακολουθείς; Ποιά είναι η διαδικασία, γιατί έχω αναλύσει την παιδική μου ηλικία και δε θέλω άλλο».

Η αλήθεια είναι, πως δεν έχω ένα όνομα μεθόδου ή προσέγγισης να δώσω.

Όλοι, οι άνθρωποι, ανεξαιρέτως, έχουμε εμπλοκές και τραύματα. Κάποια από αυτά , μας είναι γνωστά και κάποια άλλα, τα αγνοούμε. Η ψυχή, καθώς κρατάει, αυτά τα τραύματα, περιορίζεται και συρρικνώνεται και έτσι δεν εκπέμπει, στην χαρά και την ικανοποίηση.
Το πρώτο, λοιπόν, που κάποιος χρειάζεται, για ν´ανακουφιστεί, είναι να εντοπίσουμε/ ανακαλύψουμε μαζί, τις συμπεριφορές και τα κίνητρα, που τον κρατούν σε μία κατάσταση περιορισμού.
Με τον όρο περιορισμό, αναφέρομαι στην επιθυμία, το στόχο, που έχει κάποιος, αλλά δεν μπορεί να τον υλοποιήσει, οπότε παραμένει σε έλλειψη και σε συναισθήματα απογοήτευσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και θλίψης.

Ξεκίνησα πριν 20 χρόνια, και κατά τη διάρκεια του Μάστερ μου, σπούδασα, εκπαιδεύτηκα και μελέτησα το «Coaching* και Mentoring**» * (Συμβουλευτική και καθοδήγηση), μία διαδικασία ενθάρρυνσης και ανάπτυξης, των δυνατοτήτων του ανθρώπου, μέσω λεκτικής επικοινωνίας. Με συνεπήρε και άρχισε να μου δείχνει μία διαφορετική οπτική, από εκείνη, που μέχρι τότε είχα.
Και έτσι άρχισα τη δική μου διαδρομή εξέλιξης, αναζήτησης και ψυχοθεραπευτικής εμπειρίας μου και πολύ αργότερα έχτισα πάνω σ’ αυτό και διαμόρφωσα μία ολιστική προσέγγιση και υποστήριξη ενός θεραπευόμενου, όπως εγώ θα ήθελα να έχω, καθώς ήμουν, κάποτε, θεραπευόμενη.

Μέσα από τις δικές μου αναζητήσεις, στις ενεργειακές θεραπείες, κατανόησα τις διαδρομές τις ψυχής, άλλαξα και εξελίχθηκα συναισθηματικά και έγινα σύμβουλος και δασκάλα κάποιων από αυτών των ενεργειακών θεραπείων.
Θεραπείες, τις οποίες, ανάλογα με το θεραπευόμενο και το πρόβλημα χρησιμοποιώ, στις συνεδρίες, καθώς έτσι συνδυάζεται λεκτική και ενεργειακή επικοινωνία.

Με τη λαχτάρα, να βρω την ηρεμία και την ικανοποίησή μου, οδηγήθηκα κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων, σε σεμινάρια ύπνωσης, διαλογισμού, αλλά και κάποιων σαμανικών θεραπειών και καθώς συνδεόμουν, όλο και περισσότερο με τον Ανώτερο και τον Πνευματικό Εαυτό μου, ανακάλυψα πως μέσω όλων αυτών, η ψυχή φωτίζεται και ελαφραίνει, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσεις. Έτσι, χρησιμοποιώ το διαλογισμό και την ύπνωση, ως διαδικασίες μη λεκτικής θεραπείας.

Συνάντησα, τέλος, πάλι, μέσα από δική μου ανάγκη, να βελτιώσω τις σχέσεις μου, πριν χρόνια τη «Συστημική Αναπαράσταση».
Ήταν ο συνδετικός κρίκος, που έβαλε όλα όσα είχα μάθει, σ´ένα νόημα και δημιούργησε ένα βιωματικό ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο, μπορώ να ακουμπίσω και να καθοδηγήσω το θεραπευόμενο, να συνδεθεί με άγνωστες εμπλοκές, που υπάρχουν στο Οικογενειακό του Σύστημα και να συνειδητοποιήσει τη θέση του και την ευθύνη, που έχει απέναντι σε αυτή τη θέση.

Οι γνώσεις μου, οι εκπαιδεύσεις μου, οι προσωπικές εμπειρίες μου, αλλά και η διαίσθηση, με κάνουν να συνδέομαι, με τα συναισθήματα του θεραπευόμενου. Μέσω αυτής, της ενσυναίσθησης, διευκολύνω τη διαδικασία αναγνώρισης των εμπλοκών και των περιορισμών του.
Αυτό ακριβώς, διαμορφώνει στον άνθρωπο, μία αισιοδοξία και αίσθημα δύναμης και είναι το «κλειδί», για να πάρει την ευθύνη των επιλογών του και να επιτρέψει, στον εαυτό του να απελευθερωθεί και να υλοποιήσει, όλα όσα ονειρεύεται!

Ευχαριστώ κι ευγνωμονώ, κάθε μέρα, τη διαδρομή και τους ανθρώπους, που ήταν ή έγιναν άθελά τους δάσκαλοί μου, που με οδήγησαν στο φως, εδώ κι 11 χρόνια. Αυτή τη φωτεινή πλευρά, δείχνω και σε όποιους την αναζητούν και μου κάνουν την τιμή να με επιλέξουν, να τους συντροφεύω στο ταξίδι εξέλιξής τους.

Κάποιος θεραπευόμενος με είχε ρωτήσει : «Είναι αλήθεια, το όνομά σου ΦΑΝΑΡΑ, ή το άλλαξες, γιατί μας φωτίζεις το δρόμο μας;»

*Coaching

Είναι η διαδικασία, μέσω της οποίας, ένα άτομο, όπου έχει ήδη κατακτήσει γνώσεις, άποψη και εμπειρία (Coach) και ξέρει τη διαδικασία κατάκτησης, ενός στόχου, μιας πορείας ή μιας θέσης, υποστηρίζει και ενθαρρύνει, κάποιο άλλο άτομο (coach), να αντιληφθεί, να ορίσει και να υλοποιήσει τους στόχους του, μέσω επίγνωσης, ανάπτυξης ικανοτήτων και εφαρμογή των δυνατοτήτων του.
Συνήθως, η διαδικασία, στηρίζεται σε ερωτήσεις στον coach, για να ανακαλύψει, ο ίδιος, αυτό που είναι έτοιμος να δει και στην επιμονή και επανάληψη κάποιων νέων πεποιθήσεων, ώστε να οδηγηθεί σε νέες ωφέλιμες συμπεριφορές.
Στη διαδικασία αυτή, μπορεί να είναι ένας ο Σύμβουλος (Coach) και περισσότερα από ένα, τα άτομα, τα οποία ακολουθούν τη Συμβουλευτική.

**Mentoring


Το όνομα, αυτής της μεθόδου, προέρχεται από την ελληνική ορολογία «Μέντορας».
Ο Μέντορας, συναντάται στον Όμηρο και είναι ο σοφός και έμπιστος σύμβουλος, στον οποίο ο Οδυσσέας, παρέδωσε τον Τηλέμαχο, για να τον ενηλικιώσει.
Αυτός, ακριβώς είναι και ο ρόλος του Μέντορα.
Καθοδηγεί, συμβουλεύει, παρέχει γνώσεις αλλά και «δείχνει», με το παράδειγμα του, τη σωστή διαδρομή, στο άτομο, που χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του και να πετύχει τους στόχους του.
Σε αυτή τη διαδικασία, η συμβουλευτική, γίνεται «ένας προς έναν».

Σπουδές και άλλα χρήσιμα στοιχεία

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Παν/μιο Αθηνών, στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας, αλλά η αγάπη μου για το μυστήριο της ψυχής και της λειτουργίας της με έκανε να συνεχίσω σπουδές στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στο Middlesex University στο Λονδίνο με Master of Science στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού, όπου ο πυρήνας των σπουδών ήταν η Συμβουλευτική (Coaching), η Συμπεριφορά και η Προσωπική Ανάπτυξη μέσω εργαλείων και ψυχομετρικών τεστς.

Στην πτυχιακή μου “Κριτική Αξιολόγηση της Συνέντευξης ως μέθοδος επιλογής για εσωτερική προαγωγή σε θέσεις Manager” (Critical evaluation of Interview as a Selection Process for Internal Promotion in Managerial Posts”), ειδικεύτηκα στο να ανακαλύπτω και να προτείνω τους σωστούς υποψηφίους, ως στελέχη μέσω του ψυχολογικό προφίλ τους που έβγαινε από την Συνέντευξη.

Συμπλήρωσα τις γνώσεις μου πάνω στο μυστήριο της λειτουργίας της ψυχής, κάνοντας επιπλέον εκπαιδεύσεις πάνω στη Συναισθηματική Νοημοσύνη και πως μπορώ να εντοπίζω τη συναισθηματική ηλικία κάποιου, ανάλογα με το εσωτερικό τραύμα που έχει υποστεί (The Human Factor – Emotional Intelligence -TMI, με τον καθηγητή Claus Mollerις), αλλά και μελετώντας μια “Εισαγωγή στην Κλινική Ψυχολογική Αξιολόγιση και στη Δυναμική της Οικογένειας” στο Ανοιχτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο/Ινστιτούτο. Συνέχισα με 2 χρόνια σπουδές, στη Συμβουλευτική, με βάση τη Συστημική Θεωρία και Πράξη, μια μέθοδο και σημαντικό εργαλείο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής, που στους περισσότερους είναι γνωστή ως “Συστημική Αναπαράσταση”. Παράλληλα και με το ίδιο ενδιαφέρον άρχισα ν’ ασχολούμαι με τις εναλλακτικές θεραπείες, πρώτα για να βρω τις δικές μου αλήθειες και να θεραπεύσω εσωτερικά τραύματα, που μου δημιουργούσαν προβλήματα σχέσεων, συμπεριφορών αλλά και υγείας και έπειτα για να δείχνω το δρόμο ίασης και αυτο-ίασης στους άλλους. Λίγο-λίγο οι ενεργειακές θεραπείες, όπου εκπαιδεύομαι συνεχώς, συμπλήρωσαν τη Συμβουλευτική και δημιούργησαν μια ολιστική προσέγγιση για το τι χρειάζεται κάποιος για ν’ αποκτήσει συνειδητότητα και ν’ αλλάζει τη ζωή του προς το καλύτερο. Για αρκετά χρόνια ήμουν στέλεχος σε εταιρεία στον τομέα “Ανάπτυξη προσωπικού” και εισηγήτρια σε εταιρείες με θέματα “Παρακίνηση και αυτοπαρακίνηση”, “Επικοινωνία και αντίληψη” “Διοίκηση Ομάδας”, “Συμπεριφορά και Συναισθηματική Νοημοσύνη” και “Ηγεσία”, όμως όλα έγιναν για να μου δημιουργήσουν την εμπειρία και τις γνώσεις να οδηγηθώ και να υλοποιήσω το σκοπό μου, που δεν είναι άλλος από το να στρέφω όποιον το χρειάζεται και το ζητάει στην ψυχή του.